Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Vad innebär totalförsvarsplikt?

Har du fyllt 16 år? Då är du totalförsvarspliktig. Sverige består av ett militärt försvar och ett civilt försvar. Dessa två delar bildar tillsammans vårt totalförsvar.

Om du är mellan 16 och 70 år så är du per automatik totalförsvarspliktig. Det betyder att du vid ett krig kan bli inkallad för att hjälpa till. Vilken uppgift som passar dig beror exempelvis på vilken utbildning du har, vad du jobbar med och vad du är bra på.

Om du har gjort värnplikten så får du en uppgift inom det militära försvaret. Om du har en sjukvårdsutbildning så kan din uppgift bli att hjälpa till på sjukhus. Du kan också få uppgiften att dela ut vatten och mat, eller visa människor till närmaste skyddsrum. Varenda en av oss kan göra något.

Läs mer om vårt försvar

Mönstring och värnplikt

Det är Rekryteringsmyndigheten som avgör om du ska mönstra och eventuellt skrivas in till en militär grundutbildning med värnplikt. För att de ska kunna göra en bra bedömning så behöver de ha vissa uppgifter från dig. Dessa uppgifter är du skyldig att lämna in det år du fyller 18.

Du får ett brev med inloggningsuppgifter som du loggar in med. Därefter fyller du i ett webbformulär som består av ett 60-tal frågor. Frågorna handlar om din hälsa, fysik, intressen och skolgång.

När myndigheten väljer ut vilka som ska kallas till mönstring tar man, så långt det är möjligt, hänsyn till om du är motiverad och intresserad. Det finns många olika utbildningar inom Försvarsmakten och för myndigheten gäller det att hitta den som passar dig och dina förutsättningar bäst.

Läs mer om mönstring på Rekryteringsmyndighetens webbplats

Läs mer om militär grundubildning på Försvarsmaktens webbplats

Engagera dig på ditt sätt

Under en kris eller ett krig behövs många olika typer av kunskaper och kompetenser. Säkert är du bra på något som kan vara till hjälp för samhället i ett skarpt läge.

Ett tips är att gå med i en frivillig försvarsorganisation. Det är en typ av organisation som har särskilda uppgifter under en kris eller i krig. Välj en organisation som sysslar med något som intresserar dig. Vad sägs till exempel om radiokommunikation, motorcyklar, djurskötsel, sjöräddning eller sjukvård?

Genom att vara med i en organisation får du syssla med något du är intresserad och får nya kompisar, samtidigt som du på ett konkret sätt gör något för hela Sveriges trygghet.

Läs mer om hur du kan engagera dig

Hemberedskap

Vid en allvarlig händelse kan samhället sluta att fungera som vanligt. Vatten kan sluta rinna från kranen, maten ta slut i butikerna och elektriciteten slås ut under en lång tid.

Därför är det bra att ha en hemberedskap. Det betyder att du ska bunkra upp med det du behöver ha där hemma, för att klara dig vid en kris eller ett krig.

Det mest grundläggande är mat som håller sig, vattendunkar, stormkök och filtar. Dessutom är det viktigt med batterier till telefonen och en vevradio som funkar även utan tillgång till elektricitet, så att du kan få information från myndigheter och ha kontakt med närstående.

Känslan av att inte vara beroende av att butiker alltid är öppna och att allt i samhället fungerar perfekt är ganska skön.

Läs mer om hur du kan förbereda dig för kris

Publicerad: 2019-11-14
Uppdaterad: 2019-11-14
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen