Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Trådlösa nätverk

Då du använder trådlösa nätverk ska du tänka på att skydda din egen trafik. Ditt eget nätverk ska du se till att skydda med rätt inställningar. Då du använder publika nätverk ska tänka på att kryptera din trafik.

Router
Foto: Johan Eklund/MSB

Skydda ditt eget nätverk

Skydda ditt trådlösa nätverk genom rätt inställningar. Det viktigaste är att byta lösenord från de standardinställningar som finns för routern och att byta lösenord för ditt trådlösa nät.

Om du inte har lösenord tillhandahåller du ett öppet trådlöst nätverk (som inte kräver någon autentisering). Det innebär att vem som helst kan ansluta till ditt trådlösa nätverk och befinna sig i ditt lokala nätverk. I och med detta kan någon exempelvis använda din internetuppkoppling för att utföra något på ditt abonnemang eller försöka komma åt dina lokala resurser (till exempel utdelade hårddiskar) och komma åt bilder som du delar ut på ditt lokala nätverk.

Flera användare på ditt nätverk gör även att det går långsammare att surfa.

Surfa på publika nätverk

Om du använder någon annans nätverk, t.ex. ett publikt nätverk på ett café eller en flygplats, har den som kontrollerar den trådlösa routern möjlighet att följa vad du gör på nätet, dvs. titta på all trafik som du genererar (se vart du surfar, se dina användarnamn och lösenord, se vilka bilder och filer som du laddar hem etc.) så länge trafiken är okrypterad. Detta gäller såklart även om du surfar på en grannes trådlösa nätverk.

Det viktigaste då du använder trådlösa nät är att vara medveten om vilka sidor du besöker. Logga bara in på sidor som erbjuder krypterad kommunikation (det ser man om adressen börjar med https://).

Om du använder internet i din telefon gör du det antingen via telefonoperatörens nät eller via ett trådlöst nätverk. Anslutningen till telefonoperatörens nät är krypterad. Om du däremot ansluter via ett publikt nätverk ska du tänka på att ansluta dig mot trådlösa nätverk som använder kryptering.

Checklista

Trådlösa nätverk

  • Skydda ditt trådlösa nätverk genom rätt inställningar.
  • Byt lösenord på routern och kryptera det egna nätverket med lösenord. (Läs om starka lösenord på sidan lösenord).
  • När du använder publika nätverk bör du bara logga in på sidor som erbjuder krypterad kommunikation (det ser du om adressen börjar med https://).

Publicerad: 2015-10-14
Uppdaterad: 2015-11-04
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen