Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Säkerhet för smarta telefoner och surfplattor

Mobila enheter används idag ofta på samma sätt som en dator med mycket information lagrad i enheten. Samtidigt är skyddet av smarta telefoner och surfplattor inte lika utvecklat och använt som för datorer.

Tjej med surfplatta
Foto: Johan Eklund/MSB

Begreppet ”smart telefon” började användas för flera år sedan när mobiltelefoner fick funktioner för e-post, webbläsare, kalender med mera. Surfplattor är exempelvis datorer med pekskärmar, till exempel pekplattor, datorplattor, paddor etc.

Teknisk säkerhet

Smarta telefoner och surfplattor är sårbara på samma sätt som en dator och de kan utsättas för skadlig kod och försök till att komma åt din information (till exempel betalkortsinformation eller inloggningsuppgifter).

Det finns idag ett utbud av appar som erbjuder säkerhetsfunktioner som antivirusskydd och skydd mot annan skadlig kod, men det är inte alla som använder sig av dessa. Dessutom är det skillnad på utbudet mellan de olika operativsystemen så som iOS, Android och Windows Mobile vilka som har stöd för den här typen av säkerhetsappar.?

Förlust

Smarta telefoner och surfplattor, särskilt om som du använder i privatlivet, innehåller ofta uppgifter om dig som kan vara känslig om informationen hamnar i orätta händer. Se till att låsa din mobila enhet med pinkod eller lösenord och att ändra i inställningar så att skärmlåset aktiveras vid inaktivitet.

Tänk också på att säkerhetskopiera information, exempelvis bilder eller kontaktuppgifter, som du inte vill förlora ifall du skulle råka bli av med din mobil eller surfplatta.

Om du på något sätt förlorar din smarta telefon är det viktigt att du genast ringer och spärrar ditt telefonabonnemang. I annat fall riskerar du att någon använder denna för till exempel betalning av tjänster i appar eller för att skapa konton i olika forum.

Det finns appar att ladda ner för dina mobila enheter som kan spåra din enhet vid förslust.  

Arbete och fritid

Det blir allt vanligare att surfplattor och smarta telefoner används i arbetet. Funktionerna i dessa leder ofta till att jobbrelaterad och privat information blandas samman. Har du en surfplatta i arbetet ska du i främsta hand följa de regler som din arbetsgivare har satt upp för användningen. Finns det till exempel regler om att surfplattan ska låsas med lösenord gäller som vanligt att skapa ett starkt lösenord och inte lämna ut det till andra.

Checklista

Smarta telefoner och surfplattor

 • Hantera din smarta telefon/surfplatta på samma sätt som du hanterar din dator.
 • Använd alltid skärmlås (ex: pinkod, lösenord) på din mobil eller surfplatta så att inte vem som helst kan komma åt applikationer och personliga uppgifter.
 • Lämna inte din smarta telefon eller surfplatta utan uppsikt och tänk på vem du lånar ut den till.
 • Om du ansluter dig till trådlösa nätverk via mobila enheten  är det bra att ansluta sig mot trådlösa krypterade nätverk.
 • Klicka inte på okända länkar och öppna inte okända filer, oavsett om det är via webbläsaren, genom epost eller som SMS.
 • Tänk efter vad du installerar. Ladda endast ned applikationer, appar från kända och välrenommerade bibliotek som Appstore och Google play.
 • Logga ut från dina applikationer efter användning.
 • Tänk på att säkerhetskopiera information som du inte vill bli av med från din smarta mobil/surfplatta
 • Uppdatera din mobila enhet så fort det finns en uppdatering tillgänglig.
 • Om du förlorar din surfplatta eller smarta telefon är det viktigt att du genast ringer och spärrar ditt abonnemang.
 • Om du använder en smart telefon eller surfplatta i arbetet ska du följa de regler som din arbetsgivare har satt upp för användningen.

Publicerad: 2015-10-07
Uppdaterad: 2015-10-07
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen