Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Säkerhet på internet

Genom ett säkrare beteende minskar du riskerna på nätet. Tänk på hur du skickar och tar emot e-post, ge inte ut mer information än nödvändigt om dig själv och klicka inte på länkar som du inte vet vad de innehåller. Vid internethandel ska du alltid kontrollera företaget och vara försiktig med att lämna ut ditt kontonummer.

 

Innan du skickar något, ställ dig frågan vilken sorts information det rör sig om: är materialet känsligt eller hemligt, eller helt öppet? Ditt svar avgör hur du ska hantera informationen.  Om informationen är känslig eller hemlig bör grundregeln vara att inte skicka den i vanlig e-post.

Bluffmejl

Om du får ett mail som du är tveksam till, ska du vara försiktig med att öppna det. Du riskerar nämligen att drabbas av skadlig kod om du öppnar okända bilagor i e-post, surfar på internet eller importerar filer till din dator via olika media. Skadlig kod är ett samlingsbegrepp för det som kallas virus, trojaner och maskar. Ring och kontrollera med personen/organisationen som du tror har skickat mailet, om avsändaren stämmer.

Ofta kan dessa bluffmejl vara utformade som orderbekräftelser eller viktiga meddelanden som exempelvis uppger att du har beställt varor på nätet eller att du måste komplettera din deklaration. Målet är att lura dig att öppna den medföljande bilagan, vilket krävs för att datorn ska smittas. Att endast läsa mejlet utan att öppna bilagan smittar inte din dator.

Om du ändå öppnar bilagan finns det risk att datorn blir infekterad. Datorn kan sedan utnyttjas av bedragare till att stjäla information på datorn eller pengar från ditt bankkonto när du gör betalningar på din internetbank.

Om du har blivit drabbad

Om din dator har blivit infekterad av skadlig kod bör du göra en ominstallation för att vara helt säker på att den är fri från skadlig kod. Eventuellt kan det antivirusprogram som du använder klara av att rensa bort infektionen.

Microsoft har även program på sin webbsida som kan vara till hjälp:
Program för att rensa din dator

Källa: webbplatsen CERT.se

Internethandel

Att handla på internet är effektivt men kan även vara riskfyllt. Innan du handlar, särskilt om det är ett företag eller en webbplats som du inte har handlat ifrån tidigare bör du skaffa mer information och göra en bedömning av företaget/webbplatsen.

Externa länkar blir relaterat senare:

Läs mer om banksäkerhet på Svenska Bankföreningens webbplats

Fler råd och tips om internethandel på Polisens webbplats

Minska risken för att drabbas

 • Öppna aldrig bilagor i mejl som du inte själv har efterfrågat
 • Är du osäker på om ett mejl verkligen är äkta, kontakta avsändaren
 • Myndigheter skickar aldrig bilagor eller frågar efter kontouppgifter i mejl eller sms.
 • Se till att ha ett uppdaterat antivirusprogram, det ökar chansen att upptäcka skadlig kod

 

Checklista

Internetsäkerhet

 • Skicka inte känslig eller hemlig information i E-post.
 • Öppna inte mail eller bilagor från okända avsändare.
 • Handlar du på nätet ska du ta reda på mer om företaget du handlar ifrån.
 • Skriv ut eller ta en skärmdump på din betalning/ditt köp om du handlar via nätet.
 • Var försiktig med att lämna ut ditt kontonummer och välj i första hand att betala mot faktura.
 • När du är färdig med det du ska göra på din Internetbank, andra betalningstjänster, offentliga portaler och andra webbplatser bör du logga ut.
 • Se till att din dator har ett bra tekniskt skydd som brandvägg och antivirusprogram. (Läs mer under avsnittet skydda din dator).
 • Säkra ditt eget nätverk och tänk på hur du surfar då du använder publika nätverk. (Läs med under trådlösa nätverk).

Publicerad: 2015-10-14
Uppdaterad: 2015-10-14
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen