Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Publicering på internet/sociala medier

Att publicera bilder, filmklipp och texter på internet innebär att du sprider information och att den blir spårbar och tillgängligt för vem som helst.  Det är viktigt att lära sig hur du hanterar information på ett säkert och ansvarsfullt sätt på internet.

Tangentbord
Foto: iStockfoto

Rent allmänt bör du hantera relationer på internet på samma sätt som du skulle göra om du umgicks med personer i verkliga livet. Tänk på vad du skriver, så du inte förolämpar någon. Ett förfluget ord i verkliga livet glöms lätt bort, medan det du skriver på internet till exempel i sociala medier finns kvar.

Brott på nätet

Det finns en mängd olika brott i lagstiftningen som kan ge kännbara straff med anledning av vad som skrivs på nätet. Exempel på brott som man kan göra sig skyldig till på nätet är brott mot personuppgiftslagen (PuL), upphovsrättsintrång, ofredande, sexuellt ofredande, hets mot folkgrupp eller olaga hot.

Kränkning på nätet

Att skriva något rasistiskt på en chatt eller publicera en kränkande bild på någon annan utan dennes tillstånd kan till exempel vara brottsligt.

Om någon publicerar information om dig som du anser är kränkande kan du i första hand ta kontakt med personen i fråga. I andra hand kan du ta kontakt med den som är ansvarig för sidan. Det går även att anmäla brott på internet till polisen.

Checklista

Publicering på internet

  • Innan du publicerar information som bilder, filmklipp, texter på nätet bör du tänka på att informationen kan spridas obegränsat bortom din kontroll.
  • Det som publiceras på internet går inte att ta bort och att kan spåras i framtiden.
  • Tänk på att nyanser, till exempel ironi kan försvinna i korta meddelanden och i text.
  • Publicera aldrig värdefull information som exempelvis namn, personnummer, telefonnummer eller adress på internet.
  • Tänk på vilken information du publicerar om dig själv i sociala medier. Du kan riskera att råka ut för identitetsstöld om du publicerar personlig information i dina profiler.
  • Du bör alltid fråga personen/-er som är med på fotografier eller film om tillåtelse att dessa publiceras.
  • Tänk igenom vad du kan publicera utan att kränka någon.
  • Om du blivit kränkt på nätet. Ta i första hand kontakt med personen i fråga, i andra hand kontaktar du den som är ansvarig för sidan. Det går även att anmäla till polisen.

Publicerad: 2015-10-07
Uppdaterad: 2015-10-07
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen