Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Överbelastningsattack/tillgänglighetsattack vad är det och hur skyddar jag mig?

En överbelastningsattack också kallad tillgänglighetsattack (DoS, Denial of Service) är ett angrepp mot ett eller flera datasystem med syfte att till exempel göra en webbplats eller e-posttjänst otillgänglig för dig som användare.

Tangentbord
Foto: MSB

Vad är en överbelastningsattack

En typ av överbelastningsattack (DDoS, Distributed Denial of Service) är en attack där en angripare använder sig av flera datorer för att utföra en överbelastningsattack. Genom att utföra attacken med hjälp av flera olika system ökar angriparen sina chanser att uppnå målet, till exempel att göra en webbplats otillgänglig. Vanligtvis brukar en angripare använda sig av datorer som i ett tidigare skede har blivit utsatta för ett dataintrång och nu ingår i ett större nätverk av redan angripna datorer. Ett sådant nätverk brukar kallas för ett botnet, medan datorerna som ingår i ett botnet brukar kallas för zombies.

Ett annat sett att utföra en överbelastningsattack är att få flera personer att manuellt medverka i en överbelastningsattack. Det kan handla om att flera personer uppmanas att till exempel skicka e-post till en viss adress eller att besöka en webbplats som i sin tur anropar trafiktunga delar av den webbplats som angriparen vill störa ut.

Hur kan du skydda dig

Tillgänglighetsattacker är generellt sett väldigt svåra att skydda sig mot, men det finns några åtgärder du kan göra för att öka din beredskap.

Även om privata datorer inte utsätts för de överbelastningsattacker som ofta är aktuella har många privatpersoner frågor kring datorer och säkerhet. Nedan kan du läsa några vanliga frågor och svar.

Frågor och svar

1. Kan jag som privatperson se om någon gjort intrång i min dator och om det installerats spionprogram i den? Hur kan jag i så fall se det?

Svar: Att upptäcka intrång kan vara svårt men skadlig kod, så som spionprogram och virus, kan hittas och hanteras av antivirusprogram

2. Om jag misstänker att utomstående personer via nätet manipulerat min dator – vad ska jag göra då?

Svar: Om någon via nätet olovligt använt din dator så är den med stor sannolikhet infekterad och bör kontrolleras med hjälp av ett antivirusprogram.

3. Kan någon göra intrång i min dator om den är avstängd – men ändå kopplad till internet?

Svar: Nej, under normala omständigheter så går det inte

Publicerad: 2015-10-14
Uppdaterad: 2015-10-14
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen