Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Tänk säkert!

I oktober arrangeras EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige har MSB genomfört kampanjen"Tänk säkert". Syftet är att öka medvetenhet om informations- och cybersäkerhetsfrågor.

Genom ökad medvetenhet om de vanligaste hoten och genom att se över och ändra vårt beteende på nätet minskar vi risken för att bli utsatta för digitala negativa händelser.

Vad har du för värdefull information?

Idag är samhället fyllt av tekniska lösningar som kan underlätta din vardag. Men klickar du på okända länkar eller öppnar okända bifogade filer kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto efter att du klickat på en för dig okänd länk eller bifogad fil.

Det kan även hända att internetanslutningen slutar fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.

Genom att förstå den teknik du har i ditt hem kan du använda digitaliseringen smart och säkert. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.

 

Publicerad: 2018-08-30
Uppdaterad: 2020-10-05
Skribent: Kommunikation
Innehållsansvarig: Marianne Rilde Björkman