Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Tänk säkert!

Det är lätt hänt att värdefull information hamnar i fel händer, särskilt om man gör som Roger Ågren i filmen här nedan. Det tråkiga är att konsekvenserna kan bli allvarliga.

Genom att tänka på hur du agerar på nätet och genom enkla åtgärder så kommer du långt. Här nedan hittar du massor av tips om hur du kan skydda din information på ett bra sätt.

Vad har du för värdefull information?

Börja med att fundera på vilken information du har som är värdefull och om det finns några risker med hur du hanterar den. Personnummer, lösenord, kortuppgifter, passnummer, fotografier, kvitton, avtal och affärsinformation är exempel på viktig information vare sig den är din eller din familjs.

Vad kan hända och vad kan du göra?

Någon kan komma över ett lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.

Skapa därför starka lösenord. Kolla upp sajter innan du anger dina kortuppgifter. Och var försiktigt med vilken info du sprider på nätet. Fundera också på hur du lagrar information och vilka uppgifter du behöver ha tillgång till när strömmen går. Vidare är det bra tänka till kring hur du säkerhetskopierar din viktigaste information.

Det är inte bara datorn som behöver skyddas. Du kan bli uppringd eller få mail av någon du tror jobbar för en myndighet och som ber om värdefull information. Ge aldrig ut information till någon som kontaktar dig. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.

TÄNK SÄKERT – skydda din viktigaste information!

Publicerad: 2018-08-30
Uppdaterad: 2018-10-01
Skribent: Jim Frisk
Innehållsansvarig: Jim Frisk