Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Skydda din dator

Att hålla operativsystem och programvaror uppdaterade och att använda ett antivirusprogram är grunden för din säkerhet men det finns också andra saker du kan göra för att skydda din dator.

Att skydda datorn är att se till att ingen obehörig får tillgång till enheten eller till den information som finns sparad i den.

Tekniskt skydd

Har inte datorn ett tillräckligt bra tekniskt skydd mot exempelvis virus och annan skadlig kod är det inte svårt för en obehörig, att med förhållandevis enkla tekniska åtgärder ta del av eller förstöra din information. Virus eller annan skadlig kod som drabbar din dator kan orsaka många olika typer av problem. Vissa förstör information och andra kan ge obehöriga möjligheter att fjärrstyra din dator. För att undvika att bli drabbad av skadlig kod bör du installera skydd i form av brandvägg och antivirusprogram.

Att bygga upp ett tekniskt skydd är inte en engångsföreteelse. För att följa med i den tekniska utvecklingen behöver du kontinuerligt uppdatera program på din dator. Det går oftast att göra inställningar så att program uppdateras automatiskt. Att installera de uppdateringar som utgivaren av dina befintliga program som till exempel webbläsare och operativsystem skickar ut är mycket viktigt. Om någon ber dig stänga av säkerhetsfunktioner för att exempel kunna leverera en tjänst bör du inte följa den uppmaningen.

Om skadan är framme

Du kan märka att du drabbats av ett intrång i din dator på olika sätt, exempelvis kan den plötsligt bli ovanligt långsam eller beter sig konstigt. Så snart du misstänker att du har drabbats bör du vara mycket försiktig med informationen på datorn. Kontrollera datorn noga genom att låta antivirusprogrammet göra en särskild sökning av datorn. Inte sällan kan din internetleverantör ge viss hjälp.

Hur du surfar påverkar

Ett tekniskt skydd är nödvändigt, men måste också kombineras med ett säkert beteende.

Tänk på att vara försiktig med att klicka på länkar eller ladda ned program som kommer via e-post eller olika typer av forum, särskilt när du inte känner till avsändaren. Om du är osäker på om den fil eller program du laddat ned innehåller skadlig kod eller inte bör du först spara den på din hårddisk och sedan kontrollera det med hjälp av ditt antivirusprogram. Logga ut från webbsidor då du har utfört det du skulle göra.

Checklista

Skydda din dator

  • Se till att ditt operativsystem på datorn uppdateras automatiskt.
  • Tacka alltid ja till uppdateringar av kända program som du redan har installerat på din dator.
  • Ha ett uppdaterat antivirusskydd på din dator.
  • Se till att din dator är utrustad med en brandvägg.
  • Tänk på vilka webbplatser du besöker och vad du vad du laddar ner, installera inte okända program.
  • Skydda alltid datorn med ett lösenord så att den är låst för obehöriga.
  • När du har utfört dina ärenden på en webbsida (ex: bankärenden) bör du logga ut från sidan.
  • Lämna inte datorn i bilen eller på andra platser där den är lätt att stjäla.

Publicerad: 2015-10-07
Uppdaterad: 2018-12-20
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen