Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Säkra dina kortuppgifter

Att handla på nätet har många fördelar. Men var försiktig, gör inte sådant på nätet som du aldrig skulle göra i verkliga livet. Här nedan följer tips kring vad du kan tänka på för att dina kortuppgifter inte ska hamna i fel händer.

Handla säkrare på nätet

Tänk på att inte lämna ut dina kortuppgifter till vilken webbsida som helst. Om du blir misstänksam, sök på omdömen och varningar om webbsidan för att få ytterligare information. Handlar du på sidor som är falska finns det en risk att dina kortuppgifter blir stulna.

Använder näthandeln en betalningsförmedlare som t ex Klarna, Dibs eller Paypal, som sköter kortbetalningarna, får näthandeln aldrig reda på dina kortuppgifter. Betalningsförmedlare har en högre säkerhet och erbjuder på så vis tryggare köp på nätet.

Kontakta din bank för att höra vilka säkerhetslösningar de har för dina bankkort. Idag finns det banker som erbjuder bankkort där ditt kort per automatik är stängt för köp på internet men enkelt kan låsas upp tillfälligt när du vill näthandla. På så vis kan inte en bedragare handla på dina stulna kortuppgifter.

Checklista

Säkra dina kortuppgifter

 • Handla på sidor som har 3D Secure
 • Lämna aldrig ut dina koder eller kortuppgifter
 • Handla inte på osäkra webbsidor
 • Hör med din bank om vilka säkerhetslösningar de har för dina bankkort och se till att de är aktiverade
 • Förvara dina kortuppgifter säkert

Checklista för ditt kort

 • Använd bankens säkerhetslösning för dina bankkort, sätt spärr för internetköp och öppna det när du vill näthandla.
 • Handla med ett särskilt kort när du vill handla på nätet alternativt använda ett kreditkort. På så vis kan du begränsa summan som finns på kortet.
 • Beställer du nytt bankkort kan det vara bra att ha en extra koll på posten de kommande dagarna, har du möjlighet att ha lås på brevlådan försvårare du för bedragaren att fiska upp kort och pinkod som skickas till dig.
 • Förvara inte kortets pinkod tillsammans med kortet.
 • Har olovliga köp gjorts på ditt bankkort, kontakta omedelbart din bank och spärra kortet.
 • Har du förlorat ditt bankkort ska du omedelbart kontakta din bank och spärra kortet och gör en polisanmälan.
 • Ha telefonnumret till din banks ”funktion för att spärra bankkort” inlagd i din telefonlista så att du snabbt kan kontakta dem.

Ladda ner checklistan

Handla på sidor som har 3D Secure

När du handlar på nätet är det bra att ha för vana att handla på sidor som har 3D Secure. Funktionen kallas även ”Verified by Visa” eller ”MasterCard SecureCode”. Med denna funktion krävs ett lösenord eller godkännande med hjälp av BankID, utöver kortuppgifter, för att kunna genomföra en betalning. Om du är osäker på hur du aktiverar funktionen är det bara att ta kontakt med din bank.

Hantera dina kortuppgifter säkert

Skym alltid knappsatsen med handen när du anger din PIN-kod. Var försiktig med att lämna ifrån dig kortet, exempelvis vid betalning på barer, restauranger och taxi.

Undvik att skriva ner PIN-koden på en papperslapp. Om du gjort det är det viktigt att den inte förvaras tillsammans med kortet. Förvara istället lappen på en säker plats som bara du känner till.

Använd inte betalkort på nätet när du är ansluten till öppna nätverk eller osäkra trådlösa nätverk. Är nätverket inte krypterat kan bedragaren komma över dina kortuppgifter och annan värdefull information.

Om du förlorar ett betalkort är det viktigt att du så fort som möjligt kontaktar din bank för att spärra det. Var också försiktig så att dina betalkort inte finns med i bilder som du lägger upp i sociala medier.

Lämna aldrig ut dina kortuppgifter

Du ska aldrig lämna ut dina kortuppgifter via telefon, e-post eller på uppmaning av någon annan. Ingen myndighet, bank eller seriöst företag skulle be dig om detta. Detsamma gäller dina koder till din internetbank eller e-legitimation, ingen annan än du behöver känna till dessa.

Var försiktig med att öppna och klicka på länkar i mejl. Om du får ett misstänkt meddelande där du ombeds att ange kort- eller bankuppgifter eller ladda ner programvara, så radera det direkt utan att klicka på någon länk.

Publicerad: 2018-09-06
Uppdaterad: 2018-10-01
Skribent: Jim Frisk
Innehållsansvarig: Jim Frisk