Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Värmebölja frestar på kroppen

Sommarvärme kan vara farlig för alla. Särskilt för äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning, men även för små barn och gravida kvinnor.

Med ett förändrat klimat blir det vanligare med stigande medeltemperatur och värmeböljor. Eftersom vi i Sverige inte har haft så höga temperaturer historiskt sett, kan vi få negativa hälsoeffekter vid betydligt lägre temperaturer än i till exempel Sydeuropa. Här följer någa praktiska tips när det är varmt.

Kyl av kroppen

Doppa en handduk i kallt vatten, vrid ur och lägg runt nacke, i armhålor eller i ljumskar. Spola insidan av handlederna med kallt vatten eller ta ett kallt fotbad, en sval dusch eller ett bad.

Hjälp äldre människor att dricka

Äldre människor dricker ofta för lite även i vanliga fall. När värmen stiger och det inte finns någon möjlighet till svalka är risken därför stor för uttorkning. Dessutom är det en grupp som ofta medicinerar mot någon sjukdom. Vätskedrivande medicin kan göra kroppen känsligare för höga temperaturer. Många äldre bor också ensamma. Då är det viktigt att du som anhörig eller exempelvis hemtjänstpersonal är uppmärksam.

Skydda nyfödda barn mot värmen

Nyfödda är en annan riskgrupp som är känslig för värme. Därför är det viktigt att se till att barnet inte blir för varmt. Låt det exempelvis få sova i det svalaste rummet i bostaden. Amma, ge ersättning eller vatten lite oftare än vanligt. Täck inte barnvagnen med tjocka tyger.

Symtom att vara vaksam på

Svettas du mycket utan att tillföra tillräckligt med vätska kan du drabbas av värmeutmattning. Det kan i sin tur utvecklas till värmeslag som kan vara livshotande om man inte får vård. Var extra uppmärksam på barn och äldre i din omgivning. I vissa fall kan det vara nödvändigt att uppsöka läkare.

Tecken på värmeutmattning:

  • Trötthet
  • Irritation
  • Huvudvärk
  • Yrsel

Varningstecken på värmeslag:

  • Rödflammig hy
  • Snabb puls
  • Kraftigt förhöjd kroppstemperatur

Riskgrupper bör rådgöra med läkare

Personer som lider av hjärt-, kärl- och lungsjukdomar som kol, astma eller andra kroniska lungproblem är särskilt känsliga för hög värme. Risken för akuta hjärt- och lungbesvär liksom stroke ökar. Lider man av hjärtbesvär är det viktigt att rådgöra med sin läkare om hur man ska bete sig i värme. Det kan finnas restriktioner på hur mycket vätska man får inta.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Fakta

Om man inte är van vid höga temperaturer kan kroppen behöva upp till två veckor för att acklimatisera sig till värmen och återställa saltbalansen.

Publicerad: 2015-06-24
Uppdaterad: 2015-06-29
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen