Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Arbeta säkrare i trädgården

Stå stadigt på stegen och var försiktig med motorgräsklipparen, häcksaxar och sekatörer. Använd ordentlig skyddsutrustning och följ bruksanvisningen till verktygen.

Foto: iStock.com/anderm

Många skadar sig på motorgräsklipparen. Se noga efter var du har händer och fötter så att de inte hamnar i gräsklipparen när den är igång. Dra ur sladden eller ta bort tändstiftet när du rensar motorgräsklipparen. Skydda hörseln genom att använda öronproppar eller hörselskydd.

Även ögonen är utsatta. Använd skyddsglasögon när du trimmar gräset eller använder röjsågen. Då undviker du att få kvistar, stenar och andra lösa föremål i ögonen.

Stå stadigt på stegen

Om du ska balansera på en stege eller klättrar upp i fruktträdet är det viktigt att förankra stegen ordentligt. Stegen ska stå med 75 graders lutning och ha ordentliga glidskydd. Hälften av alla stegolyckor beror på att stegen glider nertill rakt ut. Nya glidskydd finns ofta att köpa i järn- eller byggvaruhandeln.

Använder du en trappstege är det bra om någon håller i stegen under tiden den används. Det är mest kritiska momentet brukar vara när du tar första steget ner på stegen från till exempel taket eller fruktträdet.

Ett allmänt råd är att se till att stegen är i gott skick. De flesta brister går att se med blotta ögat. Om inte stegen kan ställas upp säkert - använd den inte!

Många allvarliga olyckor inträffar på grund av fall från högre höjder. Använd därför fallskyddssele när du är på tak eller andra högre höjder.

Fakta

  • Varje år skadas omkring 4 600 människor så allvarligt att de behöver uppsöka en akutmottagning när efter att ha arbetat i trädgården.
  • Motorgräsklipparen är det trädgårdsredskap som leder till flest skador.
  • Stegar är det redskap som leder till näst flest skador i trädgården.

Checklista

Arbeta säkrare i trädgården

  • Följ alltid bruksanvisningen som kommer med verktyg och material
  • Använd godkänd skyddsutrustning som skyddsglasögon och hörselskydd om du jobbar med maskiner
  • Dra ur sladden eller ta bort tändstiftet när du rensar motorgräsklipparen
  • Ställ upp stegen med 75 graders lutning så minskar du risken att stegen glider rakt ut nertill
  • Förankra stegen i sidled
  • Byt glidskydd på stegen om det är slitna
  • Använd fallskyddssele när du är på taket

Publicerad: 2015-06-24
Uppdaterad: 2015-06-29
Skribent: Mikael Westerlund
Innehållsansvarig: Mikael Westerlund