Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Regler för att skjuta fyrverkerier

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier utomhus. Det är också olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år. Du kan få böter om du langar fyrverkerier till en person som är minderårig.

Var får jag skjuta fyrverkerier?

Ibland behövs det tillstånd för att få avfyra fyrverkerier. Det är polisen som utfärdar tillstånd och i deras bedömning tar de hänsyn till tidpunkt, plats och andra yttre omständigheter. Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyår, men i till exempel tätorter kan det behövas även då.

Varje kommun kan utfärda egna regler för vad som gäller för användning av fyrverkerier. Är du osäker på om det behövs tillstånd kan du alltid kontakta kommunen eller polisen.

Smällare är förbjudna

Smällare är en pjäs som har ett kraftigt ljud som främsta effekt. De är förbjudna i Sverige sedan 2002.

Unga pojkar skadas oftast

I Sverige är det 18-årsgräns på fyrverkerier. Anledningen till åldersgränsen är att personer under 18 år, framför allt pojkar, toppar skadestatistiken när det gäller fyrverkeriskador. Därför är det viktigt att du som vuxen sköter fyrverkerier på ett säkert sätt och inte langar till minderåriga.

Så ser du att fyrverkeriet är godkänt:

  • Det finns en tydlig bruksanvisning
  • Det är märkt med åldersgräns
  • Det finns uppgifter om tillverkare eller importör
  • Det finns ett CE-märke på produkten

Ett godkännande kan dock aldrig garantera att en produkt är säker i alla lägen. Det finns alltid risker med fyrverkerier och den vanligaste orsaken till olyckor är inte felaktiga produkter utan felhantering.

I EU måste fyrverkerier vara CE-märkta för att få säljas. Även tomtebloss räknas som en typ av fyrverkeri som kräver testning och godkännande.

Fakta

De senaste åren har antalet fyrverkeriolyckor minskat. En förklaring är förmodligen ett antal förbud som införts de senaste åren.

2002: Förbud mot smällare

2008: Förbud mot 4-tums stjärnrör. Inga dödsfall i Sverige efter detta förbud. Den typen av fyrverkerier hade orsakat flera dödsfall åren innan.

2014: Förbud mot raketer med krutvikt över 75 gram. De var farligare än experterna tidigare trott och kan tränga in i kroppen och explodera.

Publicerad: 2015-06-10
Uppdaterad: 2015-06-30
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen