Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Spis och spisvakt

Av de cirka 6000 bränder i bostäder varje år som räddningstjänsten larmas till börjar drygt 1500 i köket.

Kontrollera att plattor och hällar är avslagna när du inte använder spisen. Rengör regelbundet spis, ugn och spisfläkt så minskar du risken att bränder utvecklas i köket. Du kan också installera en spisvakt. Använd inte spisen som avställningsyta.

Så uppstår bränder vid spisen

Det är vanligt att bränder uppstår för att man lämnat något utan uppsikt på spisen. Bortglömda spisplattor eller hällar kan orsaka bränder genom torrkokning. Värmen från en bortglömd spisplatta eller kastrull kan också smälta fettet i spisfläkten, så att det droppar ner och det börjar brinna. En brand kan sprida sig snabbt genom fläkten.

Plana keramik- och induktionshällar är frestande att ställa matkassar och annat på, men använd aldrig spisen som avlastningsyta!

Spisvakt

Spisvakten är en apparat som kopplas till spisen. Den känner av rök, värme eller rörelse, eller en kombination av dessa. Det finns olika slags spisvakter, en del larmar, bryter elen till spisen och en del modeller släcker den också elden.

Det finns idag ett antal olika spisvakter. Äger du inte din bostad behöver du hyresvärdens tillstånd för att installera spisvakten i ditt kök.

Fakta

Varje år larmas räddningstjänsten till cirka 6000 bränder i bostäder, av dem orsakas cirka 1200 av spisen. Drygt 80 procent av räddningstjänstens insatser till bränder som orsakas av spisen är till flerbostadshus. Det är den vanligaste brandorsaken vid bränder i flerbostadshus.

Publicerad: 2015-09-23
Uppdaterad: 2019-11-21
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen