Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Spis och spisvakt

I köket orsakas flest bränder av spisen. Kontrollera att plattor inte glöms bort påslagna och att barn eller husdjur inte kommit åt reglagen.  Rengör regelbundet spis, ugn och spisfläkt så minskar du risken att bränder utvecklas i köket. Du kan också installera en spisvakt.  

Så uppstår bränder vid spisen

Bortglömda spisplattor kan orsaka bränder genom så kallad torrkokning, att ett tomt kokkärl, eller ett med mat i, börjar brinna. Värmen från en bortglömd spisplatta eller kastrull kan också smälta fettet i spisfläkten, så att det droppar ner och det börjar brinna. En brand kan sprida sig snabbt genom fläkten.

Spisvakt

Spisvakten är en apparat som kopplas till spisen. Den känner av rök, värme eller rörelse, eller en kombination av dessa. Spisvakten larmar, bryter elen till spisen och i vissa fall släcker den också elden.

Det finns idag ett antal olika spisvakter. Priserna ligger mellan 2 000 och 5 000 kronor. En timer är billigare men ger ett enklare skydd. Det går att få bidrag till installation av en spisvakt genom så kallad bostadsanpassning. Ansök om bidrag hos kommunen, som bedömer om det kan bli aktuellt. Till ansökan behöver du ett intyg från en arbetsterapeut eller läkare. Äger du inte din bostad behöver du hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd för att installera spisvakten i ditt kök.

Publicerad: 2015-09-23
Uppdaterad: 2015-09-23
Skribent: Marcus Årskog
Innehållsansvarig: Marcus Årskog