Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Spis och spisvakt

I köket orsakas flest bränder av spisen. Kontrollera att plattor och hällar inte glöms bort påslagna och att barn eller husdjur inte kommit åt knappar och kontroller. Rengör regelbundet spis, ugn och spisfläkt så minskar du risken att bränder utvecklas i köket. Du kan också installera en spisvakt.  

 

Så uppstår bränder vid spisen

Det är vanligt att bränder uppstår för att man lämnat något utan uppsikt på spisen. Bortglömda spisplattor/hällar kan orsaka bränder genom torrkokning, alltså att ett tomt kokkärl börjar brinna. Värmen från en bortglömd spisplatta eller kastrull kan också smälta fettet i spisfläkten, så att det droppar ner och det börjar brinna. En brand kan sprida sig snabbt genom fläkten.

Plana keramik- och induktionshällar är frestande att ställa matkassar och annat på, men använd aldrig spisen som avlastningsyta!

Spisvakt

Spisvakten är en apparat som kopplas till spisen. Den känner av rök, värme eller rörelse, eller en kombination av dessa. Det finns olika slags spisvakter, en del larmar, bryter elen till spisen och en del modeller släcker den också elden.

Det finns idag ett antal olika spisvakter. Priserna ligger mellan 2 000 och 5 000 kronor. En timer är billigare men ger ett enklare skydd. Äger du inte din bostad behöver du hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd för att installera spisvakten i ditt kök.

Publicerad: 2015-09-23
Uppdaterad: 2018-11-29
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen