Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Grilla säkert på tomten

Att grilla är trevligt men se upp med risken för brännskador och bränder. Se till att du har möjlighet att släcka bränder som uppstår.

Klotgrill med glödande kol
Foto: iStock

Grilla med kol eller briketter

Om du använder tändhjälpmedel som till exempel tändvätska eller tändgelé ska du alltid följa bruksanvisningarna. Att hälla brännbar vätska direkt på glöden, eller att använda fel typ av vätska, kan orsaka svåra olyckor. Använd aldrig bensin, etanol, metanol, T-sprit eller bränsle för spritkök när du grillar. Var försiktig med gnistor och kringflygande aska.

Efter grillningen: Släck glöd och aska eller ställ grillen med lock på en säker plats. Många bränder uppstår av osläckt aska eller glödrester i soporna eller någon annanstans där det kan ta eld. Ställ aldrig grillar med glödrester inomhus, till exempel i garage eller intill ytterväggar. Tänk på att glöden avger giftig kolmonoxid, en starkt giftig gas som kan vara livsfarlig att andas in.

Engångsgrillar

Engångsgrillar kan bli mycket varma och lätt orsaka bränder, speciellt om de står i torrt gräs. Lämna aldrig en grill som inte brunnit ut utan uppsikt. Släng heller inte heta engångsgrillar i sopkorgar. Ha alltid vatten i närheten för att kunna släcka en brand.

Grilla på balkongen

Det finns inget i lagen som förbjuder grillning på balkongen men olika bostadsrättsföreningar och hyresvärdar kan ha regler som inte tillåter detta. Rök från grillar kan upplevas som störande så fråga dina grannar först. Använd en elgrill eller en gasolgrill om du vill grilla på balkongen

Checklista

Grilla på tomten

  • Ha vatten nära till hands ifall du behöver släcka snabbt
  • Följ instruktionerna för tändvätska och andra tändhjälpmedel
  • Håll alltid grillen under uppsikt
  • Se till att glöden är helt släckt

Publicerad: 2015-09-23
Uppdaterad: 2018-08-05
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen