Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Elektronik- och hushållsprodukter

Hushållsmaskiner, vitvaror och laddare till elektroniska produkter kan börja brinna. Minska risken för sådana bränder genom att sköta underhållet av produkterna och att använda dem på rätt sätt.

Både elektronikprodukter med uppladdningsbara batterier kan börja brinna, liksom själva laddaren. Många USB-laddare klarar inte kraven på elsäkerhet. Batterierna i mobiltelefoner och surfplattor blir varma under laddning. I extrema fall kan en överhettning uppstå och leda till brand.

Minska risken för brand vid laddning

Använd CE-märkta produkter och inte piratkopior av kända märken. Tänk också på att använda exempelvis laddare som är anpassade för den mobiltelefon eller surfplatta du har. Bara för att laddningskabeln passar, betyder det inte att produkterna är säkra att använda med varandra.

Ladda mobiltelefon eller surfplatta när du är hemma och vaken. Lägg produkten du laddar på hårt underlag och ta bort föremål som kan börja brinna. Se till att ha en fungerande brandvarnare.

Diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare

Brand kan uppstå i diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner av flera orsaker. Tänk på att inte packa för mycket i tvätt- och diskmaskiner. Använd bara sådana maskiner när du är hemma så kan du agera om du märker att det är något fel.

Ludd i filtret i en torktumlare kan också orsaka brand genom att täppa för luftcirkulationen eller isolera värmeelementet som blir överhettat. Rengör därför luddfiltret regelbundet.

Rengör kylskåp och frys

Bränder kan uppstå bakom kyl och frys genom att det samlas damm på kompressorer och kylslingor som täpper för luftcirkulationen. Det kan räcka med värmen från kompressorn för att dammet ska antändas. Även isoleringsmaterialet i kylskåpet och frysen kan antändas. Dra därför ut kyl och frys och dammsug när du frostar av.

Publicerad: 2015-09-25
Uppdaterad: 2015-09-25
Skribent: Marcus Årskog
Innehållsansvarig: Marcus Årskog