Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Efter en brand

Om du har varit med om en brand kan det vara svårt att veta vad du ska göra. Det finns några punkter som kan vara bra att känna till, oavsett vad som har hänt.

Ring ditt försäkringsbolag!

Så fort som möjligt ska du ta kontakt med ditt försäkringsbolag och anmäla alla eventuella skador som uppstått, både personskador och materiella skador.

Prata med någon!

Att vara med om en brand är hemskt och det kan finnas behov av att tala med någon efteråt. Dels finns flera olika organisationer som stödjer detta, t.ex. Jourhavande medmänniska, jourhavande präst, Rädda barnen, Röda korset, mfl. Vid större händelser är det vanligt att kommunen startar en så kallad POSOM-grupp (psykiskt och socialt omhändertagande).

Utredning av branden

Polis, räddningstjänst och försäkringsbolag kan utreda en brand för att se vad som orsakade branden, hur den spred sig och hur släckningsarbetet genomfördes. Polisen utreder bland annat om någon kan ställas till svars för branden, räddningstjänsten gör sin egen utredning för att lära av det som hänt. Försäkringsbolaget kan också göra en utredning av branden.

Restvärde

Efter livräddnings- och släckningsarbetet kan en så kallad restvärdesräddning påbörjas. Den utförs av räddningstjänsten, som samarbetar med försäkringsbranschen. Det betyder att brandplatsen grovstädas till en torr och rökfri miljö. Trasiga fönster, dörrar och tak får provisorisk täckning, för att skydda mot nederbörd. Värdesaker kan räddas genom att de flyttas till en annan lokal eller täcks över. Du kan medverka själv och berätta vad som är värdefullt. Försäkringsbolaget kan representeras av en restvärdesledare som kan hjälpa dig i det akuta skedet.

Fakta

Kom ihåg att ditt hem kan bli avspärrat även för dig själv, medan polisen undersöker platsen.

Publicerad: 2015-09-25
Uppdaterad: 2015-09-25
Skribent: Marcus Årskog
Innehållsansvarig: Marcus Årskog