Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Kvävningsolyckor

Om ett barn sätter något i halsen är det bråttom att få bort föremålet snabbt. Efter bara några minuters syrebrist kan hjärtat stanna. Så här förebygger du risken för kvävning.

Baby med leksaker
Foto: iStock.com/Alexandr Dubovitskiy

Om ett barn sätter ett föremål i halsen ska du försöka få bort föremålet. Försök få barnet att hosta. Om det inte går och barnet är vid medvetande, ge ryggslag:

 • Lägg barnet på mage i ditt knä
 • Lägg din underarm längs barnets mage och stöd barnets huvud genom att hålla i hakan. Barnets huvud ska vara lägre än kroppen
 • Ge med öppen handflata fem snärtiga slag mellan barnets skulderblad

Om barnet förlorar medvetandet, ring 112 och begär ambulans. Påbörja hjärt- och lungräddning.

Förebygg riskerna för kvävning

Små barn undersöker ofta saker genom att stoppa dem i munnen. Det finns en risk att det barnet stoppar i munnen fastnar i luftvägarna. Plocka undan små föremål och se till att barnet är stilla när det äter. Leksaker och andra föremål ska vara minst så stora som en golfboll för att de inte ska fastna i barnets hals. Genom konsumentvägledningen i din kommun kan du få en gratis smådelscylinder. Med den sådan kan du mäta små saker och se om de är farliga för små barn.

Tänk på att dragsnören till persienner, rullgardiner och liknande kan innebära en risk.

Både yngre och äldre barn kan råka få föremål i halsen. Läs checklistan "Förebygg kväning" för att minska risken för att olyckan är framme.

Kurser i HLR på barn

Det kan vara svårt att göra på rätt sätt vid en kvävningsolycka om du inte har gått en kurs och tränat på en övningsdocka. Det finns därför särskilda kurser i livräddande första hjälpen till barn. Kontakta barnavårdcentralen (BVC), Svenska Livräddningssällskapet, Röda korset eller din kommun för att få reda på var sådana kurser ges.  

Checklista

Förebygg kvävning

 • Leksaker och andra föremål ska vara minst så stora som en golfboll för att inte kunna fastna i barnets hals.
 • Plocka undan små föremål. Var också vaksam när du är på besök hos någon annan.
 • Med en smådelscylinder kan du testa leksakers storlek. Ryms saken i smådelscylindern så är den farlig för ett litet barn. Du kan få cylindern gratis hos konsumentvägledningen i din kommun.
 • Dragsnören och kedjor till persienner, markiser, jalusier och gardiner kan innebära en stryprisk för barn. Linda upp snöret flera varv så att barnet inte når det.
 • Se till att barnet sitter still när det äter för att undvika att maten kommer i luftstrupen i stället för i matstrupen.
 • Undvik att låta barnet äta under en bil- eller cykeltur, eftersom det kan komma plötsliga gupp. Sitter barnet långt ifrån dig i bilen, hör du heller inte om det sätter i halsen.
 • Om olyckan ändå är framme är det mest kraftfulla sättet att få bort föremålet från ett större barns luftvägar att barnet hostar. Uppmana barnet att fortsätta hosta.
 • Man kan i de flesta fall få upp föremålet genom att ge fem snärtiga slag med öppen handflata mellan barnets skulderblad. Lägg barnet på mage i ditt knä. Lägg sedan din underarm längs barnets mage och stöd barnets huvud genom att hålla i hakan. Barnets huvud ska vara lägre än kroppen.
 • Om barnet förlorar medvetandet, så påbörja hjärt-lungräddning. Hur man utför hjärt-lungräddning beror på barnets ålder.
 • Gå en hjärt- och lungräddningskurs. Det finns särskilda kurser i livräddande första hjälpen till barn. Kontakta barnavårdcentralen (BVC), Röda korset, din kommun eller Svenska Livräddningssällskapet för att få reda på var sådana kurser ges. 

 

Publicerad: 2015-09-15
Uppdaterad: 2015-09-15
Skribent: Anna Agarwal
Innehållsansvarig: Anna Agarwal