Undvik skador vid utförsåkning

Utförsåkning är en sport för alla åldrar och ett perfekt sätt att kombinera frisk luft med motion. Det finns dock saker att tänka på innan du ger dig ut i backen för att slippa onödiga olyckor.

Förbered sig inför skidsäsongen

Se till att vara fysiskt förberedd för de påfrestningar som kroppen utsätts för. Träna till exempel styrketräning för ben, mage och rygg. Konditionsträning som löpning, promenader, cykling och spinning passar också bra.

Klä dig rätt för kylan. Titta inte bara på termometern, när det blåser mycket kan du få förfrysningsskador även vid relativt mild temperatur.

Skidutrustning

Se till att du har en utprovad och godkänd utrustning (CE-märkt). Pjäxan ska ha rätt storlek och foten ska sitta fast när du spänner den. Hjälmen ska passa huvudet, sitta bekvämt och ha ett smidigt spänne. Det är också viktigt att bindningen är rätt monterad och justerad efter vikt, pjäxa och din egen åknivå.

Barn i skidbacken

Tänk på att små barn har svårt att bedöma avstånd. Ta för vana att alltid ha uppsikt över barnen i backen och lämna dem aldrig utan tillsyn. Även barn ska ha godkänd hjälm och godkända bindningar. Konsumentverket rekommenderar att barn upp till sju års ålder använder en småbarnshjälm med ett spänne som löses ut om barnet fastnar. Andra bra skydd för barn är handledskydd och ryggplatta.

Fakta

Statistik visar att utförsåkning (även snowboard) ligger högt för skador hos både kvinnor och män. De flesta orsakerna till skadorna är fall, men även kollisioner med andra personer eller föremål som träd.

Checklista

Utförsåkning

  • Träna både styrketräning och konditon för att vara fysiskt förberedd. Styrka för ben, mage och rygg samt löpning, cykling och spinning är några exempel.
  • Värm upp ordentligt så undviker du onödiga skador som  sträckningar.
  • Använd alltid godkänd hjälm och bindningar.
  • Ryggplatta och handledsskydd är bra utrustning för att undvika skador.
  • Bär inte löst hängande kläder, remmar och liknande det kan fastna i liften.
  • Du som kommer uppifrån måste alltid hålla undan för åkare som är framför dig.
  • Anpassa farten efter din egen förmåga, väder och din omgivning.
  • Visa hänsyn till andra i backen, var extra uppmärksam om det finns barn i närheten.
  • Måste du stanna, gör det där du syns väl och där andra kan köra om dig.

Publicerad: 2015-11-24
Uppdaterad: 2015-11-30
Skribent: Anna Agarwal
Innehållsansvarig: Anna Agarwal