Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Undvik halkolyckor på vintern

Broddar under skosulorna minskar risken för fallolyckor när det är halt ute. Hälfotsskydd har visat sig vara det mest effektiva halkskyddet, men prova dig fram till vad som passar just dig.

Broddar
Med broddar på skorna minskar du risken för att halka om det är halt på grund av is eller snö. Foto: Johan Eklund/MSB

Lättare att hålla balansen

Halkskydd är framför allt mest effektivt när du går på is eller hårdpackad snö. Det är också lättare att hålla balansen eftersom du får ordentligt fäste med de broddförsedda skorna. Många som använder halkskydd får svårt att hålla balansen i början eftersom det känns ovant att sätta något under skorna.

Förutom halkskydd med dubbar som du tar av och på finns det halkskydd med en keramisk yta som fungerar som ett sandpapper under sulorna. Ett annat alternativ är att använda stövlar eller galoscher med fast monterade dubbar, men då kan du behöva hjälp av en skomakare för att sätta fast dem.

Broddar, halkskydd och galoscher med dubbar under sulorna finns att köpa på stormarknader, apotek och välsorterade skobutiker.

CE-märkning

Halkskydd klassas som personlig skyddsutrustning kategori II. Det betyder att alla halkskydd ska vara CE-märkta för att få säljas i handeln. Har produkten en korrekt CE-märkning betyder det också att den uppfyller alla säkerhetskrav.

Publicerad: 2015-06-29
Uppdaterad: 2015-06-30
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen