Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Klä dig rätt i kylan

Trelagersprincipen är en bra tumregel när du ska skydda sig mot kyla. Kläderna ska bilda tre skikt – innerskikt, mellanskikt och ytterskikt.

Man med vinterkläder
När det är kallt ute är det bra att ha flera lager kläder. Foto: Johan Eklund/MSB

Tre lager skyddar mot vind och kyla

Innerskiktet är närmast kroppen och ska ge komfort. Naturmaterial är bra om du inte svettas mycket, annars är syntet att föredra. Du bör undvika bomull helt och hållet eftersom svetten gör att tyget klibbar fast mot kroppen.

Mellanskiktet är det som ger basisoleringen. Syntet eller naturmaterial fungerar bäst, till exempel en fleecetröja.

Ytterskiktet ska skydda mot väder och vind. Se till att jackan är lång och går att snöra åt i midjan och nederkanten. Skydda halsen med en rejäl krage. Lägg till tumvantar med foder, yllestrumpor, rymliga skor och en bra mössa.

Känseln försvinner

Om kroppstemperaturen börjar falla kan du vara säker på att kroppen talar om det. Nedkylning gör ont, men bara till en viss gräns. Vid riktigt kraftig nedkylning försvinner känseln och smärtan - och då har det gått alldeles för långt.

Det är farligt att ignorera smärtan och kämpa vidare i kylan. Risken är att du låter dig luras av att smärtan sedan försvinner. Nonchalerar du kroppens eget varningssystem kan du drabbas av en djup köldskada som måste behandlas på sjukhus och kanske ger bestående men. Ytliga former av kylskador återställer sig själva när temperaturen blir normal.

Fakta

Ur ett metrologiskt perspektiv börjar vintern när medeltemperaturen varaktigt understiger noll grader. Det i sin tur varierar beroende på vilken del av landet som avses.

Publicerad: 2015-06-11
Uppdaterad: 2015-06-30
Skribent: Mikael Westerlund
Innehållsansvarig: Mikael Westerlund