Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Eldningsförbud

Under våren och sommaren kan det vara förbjudet att göra upp eld i naturen på grund av stor brandrisk. Tänk på att alltid kontrollera om det är eldningsförbud där du är innan du eldar eller grillar.

Eldningsförbud logo

Uppdatera dig om vad som gäller där du är

Det är kommunen eller länsstyrelsen som beslutar om att utfärda regler om eldningsförbud. Vilka aktiviteter som omfattas av eldningsförbud kan vara olika beroende på hur brandrisken ser ut i området där eldningsförbudet gäller.

Du hittar information om eldningsförbud på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats. Information om aktuell brandrisk och eldningsförbud brukar också sändas i Sverige Radios P4.

Vad betyder egentligen eldningsförbud?

Eldningsförbud innebär att du inte får elda utomhus i skog eller nära skogsområden. Det handlar om att förhindra stora bränder i skog. Förbud gäller ett utpekat område och det är kommunen eller länsstyrelsen som beslutar det.

Den som utfärdar eldningsförbudet kan välja att tillåta eldning på till exempel fasta grillplatser. Kontrollera alltid vad som gäller där du är innan du börjar grilla!

Vad händer om jag bryter mot eldningsförbudet??

Bryter du eldningsförbudet kan du dömas till böter. Oavsett om det råder eldningsförbud eller inte kan du bli straffad om du orsakar en brand.

Publicerad: 2016-03-08
Uppdaterad: 2018-07-31
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen