Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Appen Brandrisk Ute

Appen hjälper dig hålla koll på brandrisken i skog och mark. Med hjälp av positioneringsfunktionen i din iPhone, iPad eller Androidenhet får du prognos för aktuell och kommande brandrisk. Råd ges om du till exempel planerar att elda och grilla i skog och mark.

Prognosen gäller för den plats där du befinner dig, men du kan också söka efter motsvarande information för andra orter. Prognosen uppdateras flera gånger per dygn. Brandriskprognoser för dygnets variation (ända ned till timprognoser) finns för upp till två dygn framåt. Dygnsprognoser motsvarande brandrisken på eftermiddagen finns för aktuellt dygn och fem dygn framåt. Det är även möjligt att kontrollera status för eldningsförbud.

Brandrisk Ute i App Store

Brandrisk Ute på Google Play

Appens startläge - prognos

I startläget finns prognos för maximal brandrisk för aktuell dygnsperiod, samt prognoser för maximal brandrisk för kommande dygnsperioder. Dygnet delas in i natt kl. 0-6, förmiddag kl. 6-12, eftermiddag kl. 12-18 och kväll kl. 18-24. Det är också möjligt att visa 6-dygnsprognoser och timprognoser upp till två dygn framåt genom att trycka på knappen ”Se 6-dygnsprognos” eller genom att trycka på symbolen med eldsflamman med aktuell brandrisk högst upp.

I appen visas en brandrisknivå som baseras på en samlad bedömning av brandrisken för skogsbrandsrisk spridning, skogsbrandsrisk bränsleuttorkning och gräsbrandsrisk. Det är den maximala brandrisken av dessa som visas. Om till exempel gräsbrandsrisken är stor och skogsbrandsrisken är liten visas ”4. Stor brandrisk” som den samlade brandrisken. Brandrisknivån anges också med en siffra 1-6 samt en färgkod för varje nivå:

 1. Mycket liten risk (blå)
 2. Liten risk (grön)
 3. Måttlig risk (gul)
 4. Stor risk (orange)
 5. Mycket stor risk (röd)
 6. Extremt stor risk (röd-lila)

 

Rådgivning

På startsidan finns också råd för hur du bör agera om du planerar att elda och grilla i skog och mark baserat på aktuell brandrisk. Råd visas för skog och mark (skogsbrandsrisk) och även specifikt för områden med torrt fjolårsgräs (gräsbrandsrisk). Till exempel bör du avstå från att grilla och elda när brandrisken är 5. Mycket stor (röd) och 6. Extremt stor (röd-lila).

Mer detaljerade råd finner du genom att klicka på eldflammorna med brandrisknivåerna. I fliken Brandfakta i appen finns även information om hur du kan anpassa andra aktiviteter efter rådande och kommande brandrisk, till exempel om du ska använda motorsåg eller köra terränghjuling (fyrhjuling) i skog och mark. Brandriskprognoserna produceras av SMHI på uppdrag av MSB. Det är samma prognoser som SMHI kommunicerar som riskmeddelande på sin webbsida, i sin app och till media.

På startsidan Prognos kan du även trycka på puffen ”MSB meddelar” för att läsa en aktuell notis om brandrisk.

Kontrollera status för eldningsförbud

När brandrisken är stor kan kommunen eller länsstyrelsen införa förbud mot att elda och grilla i skog och mark. Det är alltid viktigt att du kontrollerar eldningsförbud innan du eldar och grillar i skog och mark.
På startsidan (fliken Prognos) i appen Brandrisk Ute kan du trycka på knappen ”Råder eldningsförbud” för att kontrollera statusen för eldningsförbud för kommunen eller länet som du befinner dig i, eller för platsen som du har sökt fram.

Under ”Eldningsförbud status” visas aktuell information om eldningsförbud:

 • Inget eldningsförbud
 • Eldningsförbud
 • Skärpt eldningsförbud

Under ”Uppdaterades senast” ges datum för när statusen senast uppdaterades, om denna information finns tillgänglig. Länk ges även till aktuell kommun eller länsstyrelses webbplats, där du kan läsa mer om vad eldningsförbudet innebär.

Informationen hämtas från länsstyrelsernas karttjänst över aktuella eldningsförbud.

Länsstyrelsernas karttjänst över eldningsförbud på krisinformation.se

Kartor - få en överblick av brandrisken

Applikationens kartor ger en överblick av brandrisken upp till fem dygn framåt över hela landet. Det är även möjligt att visa fördjupade prognoser för skogsbrandrisk spridning (FWI-index), skogsbrandsrisk bränsleuttorkning samt gräsbrandsrisk. Genom att trycka på ”i” kan du visa eller dölja färgförklaringar i kartan. Du kan även zooma i översiktskartorna. Genom att trycka på en plats i kartan kan du få upp brandriskprognos för den platsen.
Favoriter

Här sparas dina favoritplatser så att du direkt kan visa brandriskprognoser för det område du har valt. Du kan även jämföra aktuell brandrisk för dina sparade platser. För att spara en plats trycker du på hjärtat i applikationens startläge (fliken Prognos) eller så kan du trycka i kartan och därefter trycka på knappen ”Spara plats som favorit”.

Dela brandrisker

Du kan dela med dig av brandriskprognoserna där du är eller för sökt ort. Detta gör du genom dela-funktionen som du finner om du på startsidan (fliken Prognos) trycker på knappen ”Se 6-dygnsprognos” alternativt tycker på symbolen med eldsflamman med aktuell brandrisk högst upp. En bild skapas. Du kan dela denna bild genom till exempel mms, e-post eller som inlägg i sociala medier såsom Facebook, Instagram och Twitter.

Om du till exempel vet med dig att en familjemedlem eller kompis befinner sig på, eller ska resa till en ort, kan du söka rätt på brandrisken för denna ort och dela med dig av brandrisken och sprida kunskap om säker eldning.

Brandfakta

I fliken Brandfakta finner du mer information om brandrisk och hur du minskar risken att starta bränder i skog och mark. I Brandfakta kan du ta del av:

 • Hur du kan anpassa din aktivitet efter rådande och kommande brandrisk, till exempel om du planerar att grilla och elda i skog och mark eller om du planerar att använda motorsåg, röjsåg eller andra handredskap.
 • Förklaring av brandrisknivåer.
 • FAQ – vanliga frågor och svar om brandrisk och eldning.
 • Instruerande filmer om brandsäkerhet.
 • Intressanta fakta om brandsäkerhet och hur bränder uppstår.
 • Guider för säker eldning mm.

Om appen

Här kan du läsa en sammanfattande text om Brandrisk Ute och få en introduktion till hur du kommer igång med appen. Du kan även läsa mer om tillgänglighet och integritetspolicy samt ta del av MSB:s andra applikationer.

Vi arbetar ständigt med att förbättra Brandrisk Ute och din åsikt är viktig. Här kan du även få information om hur du kan kontakta MSB om du har någon fråga eller synpunkt om appen (se kontaktinformation längst ner på denna webbsida).

Publicerad: 2016-02-26
Uppdaterad: 2021-07-22
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen