Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Utströmmar vid badplatsen

Den i särklass vanligaste orsaken till badolyckor i världen är utströmmar. Livräddare runt om i världen vittnar varje år om människor som drunknar eller riskerat att drunkna i sådana strömmar. Det är också vanligt att barn som sitter på uppblåsbara leksaker dras ut till havs, vilket kan vara mycket farligt om de inte är simkunniga.

Badstrandsbild med solhatt och väska

Vad är en utström?

Utströmmar är kraftiga strömmar som uppstår när vattenmassor pressas tillbaka ut mot havet. Vanligast är att dessa strömmar uppstår vid sandstränder och i samband med att vinden ligger på utifrån havet. Strömmen är så kraftig att man inte kan simma mot den. Andra ställen där utströmmar kan bildas är t.ex. utlopp från åar och kring pirer och bryggor.

Hur känner man igen en utström?

Det är svårt att se en utström när man står på stranden. Håll utkik efter lugnare vatten mellan bränningarna, det kan vara en utström.

Hur vet jag vilka stränder som kan ha utströmmar?

Vid rätt väderlek och bottenförhållanden kan fenomenet uppstå i hela landet, även i insjöar. Man bör därför alltid vara vaksam. Med säkerhet vet vi att det förekommer på de stora badstränderna i södra Sverige; Tylösand, Falsterbo och Tofta på Gotland, eftersom observationer där görs av livräddare. 

Vad ska man göra om man hamnar i en utström?

Strömmen går oftast inte så långt ut. Försök inte att simma mot strömmen, det är bättre att flyta med eller försöka simma ut ur strömmen, i riktning längs med stranden. 

Hur räddar man någon?

Uppmärksamma först andra på olyckan. Ta sedan med dig något som du kan använda som ”förlängda armen” för att undvika att den drabbade drar ner dig under vattenytan. ”Förlängda armen” kan vara en flytleksak, handduk, gren eller något annat som finns i närheten. Ge dig sedan inte ut i själva strömmen eftersom det är lätt hänt att du själv överraskas. Använd hellre områdena vid sidan av strömmen.

Några råd när man badar på en strand där det kan förekomma utströmmar:

• Ha alltid uppsikt över barn. Små barn ska vara inom gripavstånd.
• Vuxna bör finnas nära om barnen ska leka på uppblåsbara leksaker eller luftmadrasser.
• Ha som regel: gå ut, simma in. Då vet du att du bottnar.
• Simma längs med stranden.
• Bada inte om badvakter hissat röd flagga, det betyder fara.

Publicerad: 2016-03-10
Uppdaterad: 2016-03-10
Skribent: Marcus Årskog
Innehållsansvarig: Marcus Årskog