Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Flytvästar och flytplagg

Ha alltid flytväst på dig då du befinner dig ombord på en fritidsbåt. Flytvästar ska vara CE-märkta, då klarar de EU-kraven för en säker väst. Endast räddningsvästar vänder dig rätt i vattnet, även om du är medvetslös. Se också till att barn alltid har flytväst då de vistas i fritidsbåt eller vid lek på bryggor och i hamnar.

Flytvästar delas in i räddningsvästar och flytplagg. En räddningsväst har fördelen att den vänder dig rätt i vattnet med ansiktet ovanför vattenytan, även om du är medvetslös.

Flytplagg, seglarväst eller flytoverall, är inte lika säkra men har fördelen att de är smidiga att använda. Idag finns även självuppblåsbara västar som både vänder dig rätt i vattnet och ger stor rörelsefrihet.

Komplettera gärna med en säkerhetslina vid hårt väder eller när du ska gå omkring på båtens däck.

Flytvästar för barn

Barn ska endast använda räddningsväst med fasta flytelement och märkt med minst 100 N. Se till att västen är anpassad till barnets vikt och storlek just nu. En för stor väst kan hålla barnets huvud i fel position, köp därför inte en väst att växa i.

Flytvästar för vuxna

Vuxna kan använda både räddningsvästar och flytplagg, med fasta eller uppblåsbara flytelement. Välj endast 50 N-flytvästar om du är simkunnig och har sällskap på sjön.

Skötsel och underhåll av uppblåsbar väst

Kontrollera regelbundet patronens skick och att utlösaren fungerar. Se också till att dragsnöret löper fritt och att du når det utan att behöva öppna västen. Blås upp västen manuellt för att undersöka att den är tät. Är du osäker hur du kontrollerar västen så kan du lämna in den till din återförsäljare för genomgång.

Flytoverall

En flytoverall har fördelen att den håller kvar din kroppsvärme vilket ger extra skydd när temperaturen är låg i vatten och luft. Kom ihåg att flytoverallen inte vänder dig rätt om du är medvetslös, den bör därför kompletteras med en flytväst märkt 100 N eller bättre.

Låna flytvästar

Du kan låna flytvästar gratis eller till en låg kostnad på följande ställen:

Flytvästdepåer (Svenska Livräddningssällskapet)

Säkerhetssele och säkerhetslina

Vid hårt väder eller när du ska röra dig uppe på däck är en säkerhetssele med lina bra att använda. Se till att båtens fästpunkter, till exempel löplinor, är avsedda för ändamålet.

Det finns västar med inbyggd sele. Se till att den är godkänd som säkerhetssele och att den har en metallring att fästa linan i. Vanliga selar håller inte din vikt om du skulle falla överbord.

Bärkraft och märkning

En flytväst bärkraft mäts i Newton (N). Ju högre tal desto större bärkraft. Det behövs ca 30 N för att hålla en vuxen person flytande. Västar märkta 100 N och uppåt vänder dig dessutom rätt om du är medvetslös. En godkänd väst ska vara CE-märkt. Det betyder att den klarar av de krav som ställs inom EU.

50 Newton-klassen

Flytvästar och flytkläder som håller en person flytande med god marginal men kräver simkunnighet eftersom de inte hjälper användaren till ryggläge. För simkunnig person från 30 kg och uppåt.

100 Newton-klassen

Räddningsvästar i 100N-klassen har flytkraften koncentrerad framtill och har stor krage. Västen hjälper en person till ryggläge. 100N-flytvästar är lämpliga för både simkunniga och icke simkunniga personer.

150 Newton-klassen

Uppblåsbara räddningsvästar som när de är uppblåsta har god vändningsförmåga. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning. Uppblåsbara räddningsvästar erbjuder i ouppblåst form inte någon bärförmåga. Därför rekommenderar vi dem endast för simkunniga personer. För personer från 40 kg.

275 Newton-klassen

Uppblåsbara räddningsvästar för industriellt bruk när användaren bär tung utrustning. Tillhandahåller extrem vändnings- och bärförmåga. Finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning. Uppblåsbara räddningsvästar erbjuder i ouppblåst form inte någon bärförmåga. Därför rekommenderar vi dem endast för simkunniga personer. För personer från 40 kg.

Publicerad: 2016-03-10
Uppdaterad: 2016-03-10
Skribent: Marcus Årskog
Innehållsansvarig: Marcus Årskog