Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Barn vid vatten

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken i kategorin oavsiktliga skador bland barn mellan ett och sex år. Genom förebyggande åtgärder som uppsikt, flytvästar och livräddningsutrustning går det att minska risken för olyckor.

Övervaka alltid barn medan de är i, på eller nära vatten

De flesta drunkningar och tillbud sker i den nära omgivningen - i badkar, trädgårdsdammar, pooler, sjöar, älvar och stränder - och när man lämnar barnen ensamma en kort stund.

Ta alltid med dig barnet om du måste lämna vattnet. Låt inte äldre syskon vakta yngre, de är inte mogna för ett sådant ansvar.

Det kanske känns självklart att en vuxen hela tiden ska övervaka barnen. Ändå är det bristande övervakning som bidrar till att barn drunknar.

Luftmadrasser, uppblåsbara leksaker, armpuffar och liknande ger en falsk trygghet. Uppsyn är det absolut säkraste skyddet mot drunkning.

Var säkerhetsmedveten även under semestern

Om till exempel hotellet ligger nära vattnet måste du vara extra uppmärksam. Studier visar att risken för drunkningsolyckor är som störst på ankomstdagen och på eftermiddagarna. Lita inte på de skydd som finns, håll alltid uppsikt över ditt barn. Detta gäller såklart även på badplatser här hemma, klippor, kajkanter, bäckar, åar, alltså överallt där det finns vatten.

Se upp för utströmmar på badplatsen

På vissa sandstränder bildas starka strömmar som kan dra ut badande till havs. Dessa så kallade utströmmar orsakar många olyckor varje år.

På en del stränder finns varningsflaggor och skyltar, ta dessa på allvar. På de allra flesta ställen finns inga varningssystem. Varken barn eller vuxna bör bada om det finns risk för utströmmar.

Lär dina barn badvettsregler:

  • Simma aldrig ensam.
  • Dyk inte i okända vatten.
  • Knuffas eller tryck inte ner andra i vattnet.
  • Ta reda på var du kan få hjälp om olyckan är framme.

Välj en räddningsväst till ditt barn

När du väljer flytväst till ditt barn ska du välja en räddningsväst. En bra räddningsväst för barn har fasta flytelement, krage, orange, gul eller röd färg, rem i grenen, CE-märkning samt är märkt 100 N (lyftkraft) eller högre.

Detta gör att västen klarar av att vända barnets ansikte upp ur vattnet. År 2006 kom strängare krav på CE-märkning, välj därför inte västar tillverkade före detta år.
 
Det är viktigt att västen har bra passform. Låt barnet prova västen, spänn alla remmar och lyft västen vid skuldrorna. Barnets huvud ska då inte glida ner genom halsöppningen. Välj inte en väst att växa i.

Andra typer av västar

Det kan vara svårt att få äldre ungdomar att använda räddningsväst, särskilt vid aktiviteter som kräver stor rörelsefrihet. Andra alternativ är då seglarväst eller uppblåsbara västar.

Som förälder ska man vara medveten om att en sådan väst inte alltid kan vända barnet rätt om det är medvetslöst. Det är också viktigt att man som förälder gör barnet uppmärksam på västens begränsningar.

Testa flytvästen efter köp och inför aktivitet

Låt gärna barnet bli bekant med västen genom att öva i lugnt vatten. Ta också för vana inför varje båttur att kontrollera att väst och remmar är hela och funktionsdugliga.

Låna flytväst av din kommun

I de flesta kommuner finns flytvästdepåer där du kan låna eller hyra flytvästar till låg kostnad. Ring din kommun och fråga.

Publicerad: 2016-03-10
Uppdaterad: 2020-07-06
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen