Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Risker i barns vardag

Köket

När barnets färdigheter vidareutvecklas ökar också barnets möjligheter att undersöka omgivningen

  • Cigaretter och snus
  • Brännskada
  • Drunkning
  • Köket
  • Vassa föremål och kemikalier
  • Fönster och balkong
  • Detaljer i bostaden
  • Barn i cykelsits
Köket
  • Vänd kastrullskaftet inåt väggen när du lagar mat

  • Lägg knivarna längst in på bänken

Ha uppsikt över ditt barn när ni är i köket. Var extra uppmärksam när du förflyttar en kastrull med varmt innehåll, när spishäll, mikrovågsugn, kaffebryggare, elektrisk vattenkokare eller andra eldrivna köksmaskiner är igång.

Vänd kastrullskaftet inåt väggen, det minskar risken för att barnet tar tag i skaftet, drar ner den varma kastrullen och får innehållet över sig. Kan leda till allvarliga brännskador.

Varmvattnet i kranen bör inte ha en temperatur över 55 grader. Vid en vattentemperatur på 60 grader uppstår skållningsskador vid mindre än 5 sekunders exponering.

Förvara knivar och vassa föremål så att barnet inte kan få tag i dem. Lägg ifrån dig knivar, vassa och tunga föremål längst in på köksbänken, utom räckhåll för barnet. Små barn är ofta nyfikna och när de börjar att gå når de snart en liten bit upp på bänkkanten. Risk för att barnet puttar ner föremål och får det på sig.

Plastpåsar och plastfilm ska förvaras oåtkomligt för barnet. Gör en knut på plastpåsen – om barnet ändå skulle få tag på plastpåsen, får det inte upp knuten.

Klämrisk i skåp, lådor och diskmaskinsluckan.

  • Förankra spis och annan köksinredning som riskerar att välta, i väggen (tippskydd).
  • Om inte spisen redan har skyddsutrustning, bör man montera vredspärrar, som innebär att barnet inte kan sätta på en platta, spärr/säkerhetsbeslag på ugnsluckan (om den är lägre än 0,8 meter) samt hällskydd.
  • Spisvakt fungerar som en timer eller ett överhettningsskydd om barnet skulle sätta på spisens plattor.