Lär dig rädda liv i vatten

Den bästa livräddaren är en torr livräddare. En nödställd på djupt vatten kan lätt dra ner dig i djupet, även ett litet barn. Därför ska du alltid ha med dig en "förlängd arm" när du simmar ut.

Varna och larma

Gör andra uppmärksamma på vad som hänt. Ring, eller be någon att ringa, 112.

Hur du hämtar den nödställde

Den bästa livräddaren är en torr livräddare. En nödställd person på djupt vatten kan lätt dra ner dig i djupet, även ett litet barn. Undersök om det finns möjlighet att använda till exempel en båt eller en livboj som du kan kasta.

Måste du själv simma ut ska du ha med dig en ”förlängd arm”. Det vill säga något som du kan använda mellan dig och den nödställde. Det bör helst vara något stort som kan flyta, till exempel en livboj eller uppblåsbar flytleksak. Annars kan du använda en jacka, gren eller något annat som finns i närheten.

Tillbaka mot land är det ofta lättast att simma baklänges, då har du en bra överblick och kan hålla upp den drabbades ansikte ovanför ytan. Om personen inte andas ökar överlevnadschansen om du kan göra några inblåsningar redan i vattnet.

Hjärt-lungräddning vid drunkning

Lägg personen på ett hårt underlag om det går. Är personen medvetslös och har onormal eller ingen andning måste hjärt-lungräddning sättas in direkt. Det är en fördel om ni kan vara två som hjälps åt.

Gör först 5 inblåsningar

Till skillnad från vanlig hjärt-lungräddning gör man vid drunkningsolyckor först 5 extra inblåsningar, eftersom kroppen måste syresättas ordentligt.

Böj bak personens huvud något, kläm åt näsan och andas in i munnen. Du gör rätt om du ser att personens bröstkorg höjer sig. Finns vatten i lungorna kommer det upp av sig självt.

30 tryck på bröstkorgen

Tryck mitt på bröstkorgen i en takt av ca 100 per minut, d.v.s. något snabbare än 1 tryck per sekund. Tryck ner minst 5 cm. Det är lättast om du använder två händer, har raka armar och befinner dig ovanför personens bröstkorg.

Gör 2 inblåsningar

Varva sedan 30 tryck och 2 inblåsningar utan avbrott ända tills ambulans eller räddningstjänst anländer. 

Om personen andas och har puls

Om personen visar tydliga livstecken. Till exempel rör på sig, öppnar ögonen och har en normal andning, lägg personen i framstupa (stabilt) sidoläge. Det gör att luftvägarna hålls fria. Kontrollera medvetande och andning fortlöpande och var beredd att starta hjärt-lungräddning.

Torka torrt och svep in personen i något som håller värmen. En våt människa förlorar snabbt sin kroppsvärme. Den som drabbats av en drunkningsolycka ska alltid till sjukhus för undersökning.

Ta hand om dig själv

En drunkningsolycka är en omskakande händelse. Se till att du, eller andra som varit inblandade, får hjälp och stöd att bearbeta händelsen. 

Publicerad: 2015-11-27
Uppdaterad: 2015-11-30
Skribent: Marcus Årskog
Innehållsansvarig: Marcus Årskog