Lär dig första hjälpen

Lär dig första hjälpen, så lär du dig att rädda liv! Gå en kurs i första hjälpen och ha ett första hjälpen-kit hemma och på resan så har du ett bra försprång om olyckan är framme.

Första-hjälpen-kit

Vad är första hjälpen?

Första hjälpen handlar om att kunna rädda liv eller att hjälpa någon som har skadat sig. Livräddande första hjälpen kan vara att ge hjärt-lungräddning (HLR) om någon blir medvetslös på grund av till exempel stroke eller hjärtstillestånd. Det kan också handla om att frigöra luftvägarna vid kvävning eller att stoppa en akut blödning. De här situationerna är akuta och kräver snabba insatser om den drabbade ska överleva eller slippa långvariga skador.  

Första hjälpen kan även handla om att hjälpa någon som har fått en mindre skada eller lindrig sjukdom, till exempel ett sår eller en mindre brännskada. 

Vid allvarliga situationer

Vid allvarliga situationer larmar du i första hand 112. Larma så fort som möjligt eftersom det kan ta ett tag innan ambulans, sjö-, flyg- eller fjällräddning är på plats. 

Livräddande första hjälpen

Innan hjälp är på plats kan du med kunskap om första hjälpen göra stor nytta. Vid livräddande första hjälpen är det första steget att leta efter tecken på liv, det vill säga normal andning, rörelser och till exempel hosta. Att lägga en person i stabilt sidoläge ger fri luftväg och förhindrar kvävning.

Exempel på akuta åtgärder som du kan göra är, mun-till-mun-andning, hjärt-lungräddning och att stoppa blödningar. 

Checklista

Första hjälpen

  • Ring alltid 112 i en akut situation eller om någon är medvetslös.
  • Via SOS Alarm och 112 får du alltid råd över hur du ska agera.
  • Du kan gå kurser i första hjälpen genom till exempel Svenska rådet för hjärt-lungräddning eller Civilförsvarsförbundet.
  • Ha ett första-hjälpen-kit och ett husapotek hemma och på resan.

Publicerad: 2015-11-26
Uppdaterad: 2015-11-30
Skribent: Marcus Årskog
Innehållsansvarig: Marcus Årskog