Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Se upp för bluffmejl med skadlig kod

De senaste dagarna har många privatpersoner fått mejl med en bilaga som innehåller skadlig kod. Mejlen ser ut att komma från kända företag och myndigheter som Cdon och Skatteverket. I själva verket är det bluffmejl som är skickade i syfte att infektera datorn.

Mejlen som skickas är utformade som orderbekräftelser eller viktiga meddelanden och uppger exempelvis att du har beställt varor på nätet eller att du måste komplettera din deklaration. Målet med bluffmejlen är att lura dig att öppna den medföljande bilagan, vilket krävs för att datorn ska smittas. Att endast läsa mejlet utan att öppna bilagan smittar inte din dator. Det är endast datorer med operativsystemet Windows som drabbas.

Om du ändå öppnar bilagan finns det risk att datorn blir infekterad. Datorn kan sedan utnyttjas av bedragare till att stjäla information på datorn eller pengar från ditt bankkonto när du gör betalningar på din internetbank.

Detta kan du göra för att minska risken att drabbas

Öppna aldrig bilagor i mejl som du inte själv har efterfrågatÄr du osäker på om ett mejl verkligen är äkta, kontakta avsändarenSkatteverket skickar aldrig bilagor eller frågar efter kontouppgifter i mejl eller sms. Den typen av tjänster sker alltid via deras e-tjänster vilka kräver inloggning med e-legitimation.Se till att ha ett uppdaterat antivirusprogram, det ökar chansen att upptäcka skadlig kod

Om du blivit drabbad

Om din dator har blivit infekterad av skadlig kod bör du göra en ominstallation för att vara helt säker på att den är fri från skadlig kod. Eventuellt kan det antivirusprogram som du använder klara av att rensa bort infektionen.

Microsoft har även program på sin webbsida som kan vara till hjälp om du vill rensa din dator. Se länk nedan:

https://www.microsoft.com/security/portal/threat/encyclopedia/Entry.aspx?Name=Win32/Rovnix

Källa: CERT.se

Publicerad: 2015-05-28
Uppdaterad: 2015-06-30
Skribent: Mikael Westerlund
Innehållsansvarig: Mikael Westerlund