Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Kontroll av gasolgrillar

Förra sommaren kontrollerade MSB 24 olika gasolgrillar i butik. Hela 22 av grillarna hade brister men alla är nu åtgärdade.

Det vanligaste felet som uppmärksammades vid kontrollen av gasolgrillar var att gastyp inte var utskrivet på svenska. En produkt saknade CE-märkning, varningstexter var bristfälliga, felplacerade eller saknades på grillarna, fel anslutningstryck var angivet.Saknas CE-märkning saknas också garantier för att produkten gått igenom den säkerhetskontroll som gasolgrillar ska genomgå. Det betyder att det inte går att veta om den är säker att använda. En grill utan CE-märkning får försäljningsförbud.

Marknadskontrollen är en del av EU:s system för att säkerställa att varor och tjänster på den inre marknaden uppfyller de krav som ställs. Gasolgrillar har EU-gemensamt regelverk och ska vara CE-märkta men reglerna tillåter ändå vissa nationella skillnader, bland annat i gastyp och gasens anslutningstryck. Nationellt språk ska användas.

MSB genomför löpande kontroller av produkter som regleras i föreskrifter under lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Publicerad: 2015-06-04
Uppdaterad: 2015-06-30
Skribent: Mikael Westerlund
Innehållsansvarig: Mikael Westerlund