Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Vad händer vid en verklig kris?

Låt oss hoppas att läget aldrig blir så extremt som i en katastroffilm. Även om Sverige är ett tryggt land så kan vi drabbas av kriser som gör att samhället inte fungerar som vanligt. Ett bra sätt att förbereda sig är att läsa broschyren Om krisen eller kriget kommer.

Läs broschyren Om krisen eller kriget kommer!

Idén med broschyren är att vi ska bli bättre förberedda på följderna av en kris. Det kan vara till exempel allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter. Alla vi som bor i Sverige är gemensamt ansvariga för vår säkerhet.

Smart att vara förberedd

Vad gör man om man inte kan handla på några dagar? Om kollektivtrafiken slogs ut, eller om strömmen går? Kriser kan orsakas av stormar, skogsbränder, översvämningar och it-attacker som gör att elen försvinner. Det blir svårt att laga mat, använda mobil och internet, duscha och gå på toaletten.

Viktiga funktioner i samhället som transporter, elförsörjning och mobilnät kan slås ut av en olycka, men också för att någon hackar sig in i dem eller på grund av extrema oväder. Kommunen ansvarar för att bland annat skola, räddningstjänst och dricksvatten fungerar även vid en kris. Men alla som bor i kommunen har också ett ansvar. Vid allvarliga kriser behöver vi alla hjälpas åt. Ju bättre förberedda vi är, desto större möjligheter har vi att hjälpa andra.

VMA

VMA står för viktigt meddelande till allmänheten och används vid olika krissituationer som farliga utsläpp, explosioner eller bränder. Meddelandet berättar om vad som har hänt och vad man bör göra. Ett VMA sänds framför allt i Sveriges Radios och Sveriges Televisions kanaler. Det kan också skickas som SMS till mobiler inom ett drabbat område. Sveriges Radio P4 är en beredskapskanal för viktig samhällsinformation även vid kriser.

 

Publicerad: 2019-04-26
Uppdaterad: 2019-04-29
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen