Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Vad är en cyberattack?

Tänk dig att du vaknar på morgonen. Du upptäcker att mobilen inte har laddats under natten. Det går inte att tända lampan. Den enda belysning du ser är från strålkastare från några bilar som kör på gatan. Du vet inte vad som har hänt. Vad ska du göra nu?

Det här skulle kunna vara konsekvensen av en cyberattack som har slagit ut el och kommunikationer. Föreställ dig hur en hel dag skulle kunna se ut om du inte kan använda din telefon och inte får veta vad som har hänt eller hur du ska få tag i dina anhöriga. 

Nyheter och information

Du klär på dig och går ut. Vad är det som har hänt? Ditt behov av information börjar bli galet jobbigt. Eftersom du varken kan ringa, surfa eller slå på tv:n så vet du ingenting. Du stannar till vid närmsta kiosk och ser att den är öppen. Kanske står det något i en tidning? Men några tidningar har inte levererats på morgonen. Mannen i kiosken har däremot en radio som han lyssnar på. Du önskar att du själv hade tänkt på att skaffa en radio som funkar utan el. Just nu sänds ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA som berättar att varken transporter, telefoni eller internet fungerar i din stad och att människor uppmanas att stanna inomhus.

En cyberattack kan slå ut all kommunikation

Nästan allt i samhället bärs av olika it-system. Det betyder att allt fler delar av vårt samhälle kan hackas. Vid en cyberattack kan någon eller några aktörer gjort intrång – hackat sig in – i ett it-system för att få kontroll över, skada eller störa ut systemet. Någon kanske planterar ut skadlig kod i ett styrsystem för elförsörjningen i ett samhälle och stänger ner det. Syftet kan vara att skapa kaos i en stat eller ett land, eller att starta utpressning för att tvinga till sig pengar.

Stora konsekvenser

Förutom att det direkt blir problem för var och en av oss när vi inte kan få information eller kontakta varandra, kan en cyberattack skapa stora svårigheter för till exempelvis sjukhus som är beroende av el och it-system.

Så kan du skydda dig

Det är svårt för dig som privatperson att förhindra att it-störningar drabbar tjänster du vill använda. Det du kan göra är att skydda din egen information och tänka säkert, klicka här för att läsa mer.

Publicerad: 2019-05-06
Uppdaterad: 2019-05-06
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen