Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Unga berättar om stormen

Hur är det att drabbas av en storm som gör att strömmen går och att träd ligger över vägarna? Moa, som går i nian, och Leonora, som går i sjuan, bor i Rånäs utanför Rimbo. Här berättar de hur det var när stormen Alfrida vände vardagen upp och ner. 

Moa och Leonora
Moa, till vänster, och Leonora, till höger, berättar om hur det var när vardagen vändes upp och ner av stormen Alfrida.

Hur drabbade stormen Alfrida er familj?

- Det var vinter och det hade stått varningar i tidningen att det skulle bli en stor storm. Vi märkte att strömmen försvann en kväll vid 22-tiden. Först var det mysigt! Vi skar upp frukt och tände ljus och satt i soffan. Mitt i natten vaknade vi av att gasolgrillen på altanen blåste rakt in i altandörren. Det blev fort kallt. Det hängde träd över ledningarna och det låg träd över vägarna när man försökte åka iväg. Alla samlades med motorsågar för att försöka röja upp så att man kunde använda vägarna.

Hur var det hemma utan ström?

- Pappa skaffade ett reservelverk via jobbet som gjorde att det blev varmt, berättar Moa. Vi fyllde på toan manuellt med vatten för att kunna spola och så hade vi lite mineralvatten att dricka. Vi klarade maten genom att åka till en pizzeria som var öppen någon dag, och så åt vi det som fanns hemma. Men något av det svåraste var att veta var alla var!

- Det var ovant att inte kunna kontakta varandra så lätt med telefonen, ledningarna hade ju blåst ner, och det var konstigt att inte kunna surfa på nyheter eller titta på filmer i mobilen, berättar Leonora.

- Papperstidningen som kom i brevlådan blev jätteviktig, Norrtälje tidning. Där stod till exempel att kommunen öppnade upp badhuset i Rimbo så att alla kunde duscha och gå på toa där. Kommunen ställde också ut vatten som man kunde åka och hämta begränsade mängder av vid brandstationen. För våra föräldrars största oro var nog djuren, framför allt hästarna som behöver mycket vatten per dygn, berättar Moa.

En räddning för familjen var att de hade bil och kunde ta sig till släktingar som hade ström.

- Men vi har tänkt på hur det var för de äldre, som inte kunde ta sig någonstans. Det är svårare i kris när man är ensam, man behöver absolut samarbeta, säger Leonora.

Vad har ni lärt er?

- Att det är viktigt att vara förberedd på olika saker fast man tror att de inte kan hända.

Tips för att förbereda sig:

  • Se till att kunna lyssna på radio, framför allt Sveriges Radio P4.
  • Lära känna folk runt om, grannar tillexempel.
  • Skaffa en krislåda.

Stormvarning

Hittills under 2000-talet har ett tiotal kraftiga stormar drabbat Sverige.
De värsta stormarna inträffar oftast under november till januari.

Publicerad: 2019-04-26
Uppdaterad: 2019-05-02
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen