Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Krislådan

Med rätt förberedelser kan man klara en besvärlig situation bättre och samhällets resurser kan först gå till de som bäst behöver den. Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna ta emot information från myndigheterna. Det är också viktigt att kunna kontakta familj och vänner.

Ett bra sätt att hålla extra koll på vad som finns i krislådan är att skriva ut vår checklista och fästa på en bra plats. Finns att ladda ned här nedan.

  Ladda ner checklistan

Bra att tänka på

Förutsättningar och behov ser olika ut, exempelvis om man bor på landet eller i en stad, i hus eller lägenhet. Även om det finns vissa grundläggande saker som är bra att ha för de allra flesta, exempelvis mat som tål rumstemperatur och är lätt att tillaga, så måste alla utgå ifrån egna förutsättningar och behov. Finns det husdjur? Behöver någon daglig medicinering eller finns det småbarn i hushållet? Man kan gå ihop om vissa saker och låna av varandra.

Det minsta lilla man gjort för en bättre hemberedskap kommer att vara värdefullt den dagen något händer. Ju fler som har packat en krislåda desto bättre kommer din kommun och landet som helhet att klara en kris och desto större möjligheter har vi att hjälpa andra.

Vatten, värme, mat och kommunikation

För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Om din familj skulle bli isolerad på grund av smitta, hårt väder, långt elavbrott eller någon annan kris behöver vi också ta hand om varandra extra väl.

Publicerad: 2019-04-26
Uppdaterad: 2019-12-16
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen