Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Det här händer vid en verklig kris

Vi vet inte när, men någon gång drar den värsta stormen på 100 eller 500 år in. Eller så drabbas vi av en cyberattack som slår ut stora delar av elnätet. Här beskrivs två kriser som kan drabba Sverige och vilka följder de kan få.

Cyberattack

Vid en cyberattack kan någon ha gjort intrång – hackat sig in – i ett it-system för att få kontroll över systemet. Det kan handla om att plantera ut skadlig kod, att komma över information, eller att skada systemet så att det slutar att fungera.

Nästan allt i samhället är beroende av olika it-system. Vi får nästan all vår information via it-system och kommunicerar i stor utsträckning digitalt. Alla varor och tjänster betalar vi med hjälp av digitala betalningstjänster. Ju mer digitaliserat vårt samhälle blir, desto större risk är det att viktiga funktioner i vårt samhälle angrips av hackare.

Storm

Hittills under 2000-talet har ett tiotal kraftiga stormar drabbat Sverige. En kraftig storm kan påverka stora delar av samhället. Träd knäcks eller rycks upp med rötterna och faller över elledningar som slits sönder och tusentals hushåll kan bli utan el. Ibland upp till flera dagar.

Försvinner elen blir det också snabbt kallt i våra bostäder, det går inte att använda spisen och kyl och frys blir varma. Internet fungerar inte och efter ett tag går också mobilnätet ner. Även vattnet försvinner.Träd kan också falla över vägar och järnvägar och göra så att det blir stopp i trafiken. De värsta stormarna inträffar oftast under november till januari.

Publicerad: 2019-04-26
Uppdaterad: 2019-04-29
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen