Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Varningssystem vid krigsfara och krig

Om Sverige skulle hamna i ett läge av krigsfara och ytterst krig används ett varningssystem för att du snabbt ska kunna söka skydd undan exempelvis ett flyganfall. Varningar kan utfärdas med hjälp av utomhuslarm och information i Sveriges Radio.

Tyfon på hustak
Foto: MSB

Förvarning  en del av befolkningsskyddet 

Olika system för att varna befolkningen vid krigsfara och krig ingår, tillsammans med bland annat skyddsrum, i det så kallade befolkningsskyddet. För att du ska veta att du snabbt måste ta dig till ett skyddsrum eller annat skyddande utrymme behöver du få en förvarning. En varning kan gå ut via Sveriges Radio, som ska kunna sända även under svåra förhållanden, eller med hjälp av särskilda ljudanläggningar för utomhusvarning som finns i de flesta tätorter. Dessa fungerar även om till exempel strömmen går.

Via ljudanläggningarna runt om i landet kan kommunen sända signalerna för beredskapslarm och flyglarm. Dagens system är robust och kan snabbt nå en mycket stor del av Sveriges befolkning.

Beredskapslarm vid omedelbar krigsfara eller krig

Signalen för beredskapslarm (signal 30 sekunder – uppehåll 15 sekunder) är ett sätt för regeringen att meddela att det råder omedelbar krigsfara eller att landet är i krig. Det är regeringen som beslutar om det råder omedelbar krigsfara eller krig, beroende på läget i landet och i omvärlden.

Om du hör signalen för beredskapslarm ska du omedelbart gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4. Förbered dig på att kunna lämna bostaden med det allra viktigaste: varma kläder, något att äta och dricka samt id-handlingar. Är du krigsplacerad ska du omedelbart bege dig till den plats du har fått besked om.

Flyglarm vid närstående flyganfall

Om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp kan signalen för flyglarm användas (signal två sekunder – uppehåll två sekunder under en minut) för att varna befolkningen. Om du hör signalen ska du omedelbart söka skydd, exempelvis i närmaste skyddsrum eller i ett annat skyddande utrymme.

Faran över

När faran är över ljuder en oavbruten signal i 30 sekunder. Befinner du dig ett skyddsrum eller i ett annat skyddande utrymme kan du lämna det.

Fakta

Nya sätt att varna befolkningen kan bli aktuella. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Försvarsmakten arbetar nu med att göra systemet ännu mer effektivt, bland annat undersöker man om det kan kompletteras med information som förmedlas via mobiltelefoner.

Publicerad: 2018-05-02
Uppdaterad: 2018-05-02
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: Redaktionen