Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Film och övning: Rädd eller beredd?

Vi alla behöver vara förberedda på att något kan hända som gör att vardagen inte funkar som vi är vana vid. Här är är en filmserie och en scenarioövning som kan användas överallt där man vill lära känna varandra bättre för att kunna hantera kriser ihop i framtiden. Till exempel i skolor, föreningar eller på arbetsplatser.

Man ute på ett fält.

Filmerna 

I tre korta filmavsnitt får vi följa Christoffer från Torsby som bestämmer sig för att ta reda på hur Sveriges beredskap fungerar och om han själv har någon roll i den. I jakten på svar möter Christoffer en frivillig motorcyklist, en psykolog, IT-experter och journalister. Hans beredskapsresa börjar med en gårdsstädning och slutar på en konstutställning.

Filmerna är textade på lättläst svenska eller engelska och finns även i teckentolkade och syntolkade versioner. I handledningen nedan finns diskussionsfrågor till varje avsnitt.

Avsnitt 1 - Vad hotar oss?

Avsnitt 2 - Vad kan vi göra?

Avsnitt 3 - Vad är det vi skyddar?

Scenarioövningen

Efter att ha sett filmerna kan ni göra övningen. Dra ett av scenariokorten. Varje kort beskriver en kris som kan inträffa i samhället, kanske en översvämning nära där ni bor. Ni ska tänka efter tillsammans och diskutera vilka konsekvenser scenariot kan få. Ta reda på vad var och en i gruppen är bra på, så att ni kan hantera situationen. Alla får komma till tals i övningen, vilket är viktigt för vår demokrati. I handledningen finns förslag på hur man kan göra övningen digitalt, t ex i Zoom eller Discord.

Lila rektangel som det står scenario innuti.

Spelplan

Scenariokort

Handledning för högstadiet/gymnasiet

Handledning för föreningar/arbetsplatser

Varför finns filmerna och övningen?

  • Filmserien och övningen är en fortsättning på broschyren Om krisen eller kriget kommer och besvarar frågor som människor hade efter att ha läst den. 

  • De bygger på det viktigaste att veta i kris: Att när något hotar oss människor, har vi en vilja att hjälpa varandra.

  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tar fram filmer, övningar och annat material för att öka människors motståndskraft inför olika kriser och ytterst krig. Det är en del av regeringens uppdrag till oss som myndighet.

Återkom gärna med synpunkter, frågor och berättelser om hur materialet har fungerat. Skriv till krisberedskapsveckan@msb.se.

Publicerad: 2021-09-16
Uppdaterad: 2021-11-16
Skribent: MSB
Innehållsansvarig: MSB